Začínáme programovat v Javě (2. díl) – Hello world!

V dnešním díle se zaměříme poněkud více na praktickou část tvorby programu v programovacím jazyce Java pod operačním systémem Windows.

Instalace programů pro vývoj v jazyce Java

K psaní zdrojového kódu aplikace nám stačí jakýkoliv textový editor (ne, word není textový editor) například Poznámkový blok v systému windows může stačit. Bohužel tvorba v takovém prostředí je více než obtížná. V dnešní době existuje celá řada ucelených nástrojů umožnující programátorovi pohodlnou a rychlou práci v programovacím jazyce. Takovým nástrojům říkáme Vývojové prostředí (anglická zkratka IDE). Jedním z nejlepších takových prostředí v jazyce Java je netbeans. Jedná se o open source aplikaci k vývoji programů v různých programovacích jazycích (Java, PHP, C/C++, …). Pro úplnost ještě uvedu, že netbeans je multiplatformní a je tedy dostupné i uživatelům linuxu.

Pro stažení přejdeme na následující odkaz a stáhneme si netbeans. Je k dispozici i v českém jazyce, takže pokud máme raději lokalizované prostředí, tak nezapomeneme přepnout kolonku jazyku programu na český jazyk (pro jednoduchost budeme dále předpokládat, že každý má českou verzi, takže ti z vás co mají verzi anglickou jistě rádi prominou). Ke stažení je k dispozici také více verzí aplikace lišících se počtem podporovaných programovacích jazyků. Pro začátek však stačí verze programu pro jazyk Java (velikost 225 MB. Ostatní jazyky se dají v případě potřeby doinstalovat přímo v prostředí). Během stahování netbeans si musíme dále nainstalovat samotnou javu. Stáhneme ji z těchto stránek a hned po stažení nainstalujeme (je třeba provést před instalací netbeans).

Po stažení netbeans provedeme instalaci. Ta neskýtá, žádné překvapení a žádná nečekaná nastavení. Instalace je však poměrně zdlouhavá zvláště na starších PC, takže se musíme obrnit trpělivostí.

Hello World!

Po nainstalování aplikaci netbeans spustíme a v horním panelu zvolíme Soubor > Nový projekt > Java > Java Application > následující. Na této obrazovce vyplníme název projektu do kolonky Project Name (např. dáme třeba „HelloWorldApp“). Project Location říká kde budou fyzicky na disku uloženy zdrojové soubory aplikace, takže asi můžeme nechat jak je nastaveno. Ostatních kolonek si nebude zatím všímat a pokračujeme tlačítkem dokončit. Po chvilce se nám vytvoří celý projekt a objeví se nám skelet souboru Main.java. To je soubor, který bude naší aplikací spouštěn vždy jako první. Zatím vypadá nějak takto:

/\*

-   To change this template, choose Tools | Templates
-   and open the template in the editor.
    \*/

package helloworldapp;

/\*\*

-
-   @author Jan Harsa
    \*/
    public class Main {

        /**
         * @param args the command line arguments
         */
        public static void main(String[] args) {
            // TODO code application logic here
        }

    }

Řádky začínající hvězdičkou a nebo dvěma lomítky se nazývají komentáře. Ty slouží především k lepší orientaci programátora v kódu. Přímo na chod aplikace vliv nemají. Řádek package helloworldapp říká do jakého balíčku bude patřit tento soubor. Balíčky slouží pro rozdělení robustnější aplikace na menší celky. Řádek public class Main znamená, že vše v bloku mezi { a } bude součástí třídy Main. Co je třída a k čemu je dobrá se dozvíme například na Wikipedii. Řádek public static void main definuje blok veřejné statické funkce main, která je zavolána při spuštění aplikace. Z toho důvodu vložíme kód naší budoucí aplikace právě do bloku funkce main.

// TODO code application logic here

Tento komentář tedy smažeme a vložíme místo něj následující řádek

System.out.println("Hello World!");

Tím docílíme toho, že po spuštění tohoto našeho malého programu bude zavolána třída Main a v ní funkce main. Tělem této funkce tedy bude předchozí kus kódu, který má na starosti vypsání zprávy Hello World! na výstup aplikace.

A je to. Tím jsme dokončili naší první aplikaci. Chceme-li si vyzkoušet zda funguje správně, tak zvolíme Run > Run Main Project a sledujeme kolonku Výstup ve spodní části netbeans. Pokud jsme udělali vše správně, tak by se mělo zobrazit následující

run:
Hello World!
BUILD SUCCESSFUL (total time: 1 second)

To je pro dnešek vše. Doufám, že se vám tento malý návod líbil a že vám alespoň trochu pomůže.

Napsal Jan Harsa3. července 2010