Úprava PC zdroje pro modelářské nabíječky (a nejen pro ně)

Když mi před nedávnem odešel univerzální adaptér k notebooku, který jsem používal jako zdroj pro nabíječku Accucell 6, hledal jsem nějakou levnou náhradu. Začal jsem používat starý ATX zdroj z počítače, který jsem vymontoval před časem z mého PC kde už dosluhoval (částečně proražené řídící tranzistory). Na chvíli to stačilo ale rozhodně to nebylo ideální řešení. Mezitím jsem se poohlížel po jiných AT/ATX zdrojích ve své blízkosti až jsem našel jeden funkční AT zdroj, který jsem získal zadarmo (pokud pohledáte v okolí, tak jistě podobný naleznete taky. Může být AT nebo ATX. Leckdy se kdekomu doma válí nevyužité)… Už jsem zase mohl vesele nabíjet. Ale…. Jen proudem do velikosti zhruba 3A. Při nabíjení proudem větším kleslo vstupní napětí a nabíječka zahlásila error a zastavila nabíjení. Co s tím?

Změna řídící elektroniky PC zdroje

Na vině je regulace napětí. Ve většině starších zdrojů se stará o stabilizaci napětí součástka s označením TL494 nebo KA7500. Ve zkratce to funguje tak, že na prvním pinu této součástky se za ideálních podmínek objeví napětí 2,5V. Pokud je napětí menší (například přidáním zátěže), tak se upraví modulace signálu a tím dojde ke zvýšení napětí. Bohužel u originálního zapojení funguje stabilizace spolehlivě pokud jsou zhruba stejně zatíženy větve 5V i 12V a my pro nabíjení používáme pouze větev 12V. Spousta lidí řeší tento problém tak, že se přidá prostě na 5V větev několik výkonových odporů. Dle mého je toho řešení naprostá kravina. Tímto způsobem můžeme sice dosáhnout na výstupu většího napětí při zatížení ale zaplatíme za to zvýšeným odběrem El. energie a zvýšeným vyzařováním tepla právě na těchto odporech.

Mnohem lepší řešení je odpojení hlídání 5V větve od TL494 a úprava hlídání větve 12V. Tímto dosáhnete relativně stabilního výstupu bez závislosti na odběru na výstupu. Jak se to přesně dělá zde nebudu rozepisovat ale odkážu vás na dva weby, kde si můžete přečíst celý postup podrobněji:

http://www.dusoft.cz/PMR/Zdroj_13_5V/SPS_13.htm

http://danyk.wz.cz/at_atx.html

Jen pro úplnost uvedu, že na stránkách dusoft.cz je poměrně rozsáhlejší úprava, která je pro modelářské podmínky vlastně nevýznamná ale i tak stojí za přečtení. Pro nás je významnou částí je „Úprava řídící elektroniky“. Na stránkách danyka naleznete návod jak upravit zdroj na regulovaný zdroj 5-15V. Tímto návodem jsem postupoval já s tím, že místo potenciometru mám vletované standartní odpory a hodnotě 4,7kOhm na zem a 20kOhm na 12V větev. Výstup dává pekných 12,5V i při zátěži.

Dávejte si pozor při úpravách. Zdroj je připojen do sítě 230V a je tak životu nebezpečný!!! Dále si dávejte pozor na hodnotu elektrických odporů a nesnažte se překročit na výstupu hodnotu 15V. Mělo by to destruktivný efekt na použité elektrolytické kondenzátory, které jsou u většiny zdrojů uspůsobeny na 16V. Pokud také budete dávat větší napětí než 12V, tak taky pozor na ventilátor. Je napájen ze stejné větve a mohl by se spálit. A ještě jedno upozornění: PC zdroje nesmí běžet na prázdno (stačí alespoň vetilátor ve zdroji).

Další úpravy a pár rad na konec

Pokud máme upravenou řídící elektroniku zdroje, tak je ještě vhodné udělat několik kosmetických úprav. Já osobně jsem odpájel všechnu výstupní kabeláž, která se zapojuje do PC vyjma třech černých (zem) a třech žlutých (12V) vodičů, které jsem o něco zkrátil. Do krycího plechu jsem vyvrtal dva otvory, do kterých jsem následně zasadil banánkové zástrčky a na ně jsem vyvedl pomocí zbylých kabelů výstupní napětí. Jelikož poteče přes tyto zástrčky poměrně vysoký proud, tak je vhodné z plošeného spoje k zástrčkám použít více vodičů.

U zdrojů ATX je také ještě nutné zachovat zelený vodič a ten spojit se zemí (pokud není vybaven náš zdroj síťovým vypínačem tak je vhodné vést zelený vodič přes vypínač. To nám umožní vypínat zdroj bez nutnosti vytahovat ho ze zásuvky). Další úpravy jsou samozřejmě v možnostech a schopnostech každého z vás.

PC zdroje jsou velice levnou, výkonou a lehce sehnatelnou náhradou za adaptéry, které se často prodávají za nesrovnatelně větší peníze a za sebe mohu jen doporučit.