Volání za hubičku pomocí VOIP

Jsem dlouholetým mobilním zákazníkem společnosti O2. Moje SIM karta je jednou z původních, které se začali vůbec vyrábět. Vždy jsem byl věrným zákazníkem, nikdy jsem neodešel k jinému operátorovi a vždy využíval služeb, které nabízel operátor Eurotel (později O2)…. Bohužel poslední dobou začínám mít této firmy plné zuby. Bohužel je mi jasné, že přechodem k jednomu ze zbývajích dvou hlavních operátorů si nepomohu… Existují sice i další poskytovatelé obdobných služeb ale většinou se jedná jen o tzv „virtuální poskytovatele“ atd.. Jejich kvalita (nebo spíše nekvalita) a cena je prakticky totožná s „velkou trojkou“ českých operátorů. Mohl bych se zde rozepisovat v čem přesně mi jednání O2 a její konkurence nevyhovuje ale to dělat nebudu… Jistě máte samy zkušenosti s neférovostí jednání těhle několika korporací a s vysokou cenou za jejich služby… Nu ve zkratce: Začal jsem hledat nějaké jiné řešení, které by mi alespoň částečně pomohlo vymanit se ze spárů předražených a nekvalitních služeb českých (spíše zahraničních – český není žádný) operátorů a narazil jsem na docela zajímavý počin a tíme je VOIP.

Co je VOIP?

VOIP je zkratka anglických slov „Voice over Internet Protocol“. Jedná se vlastně o technologii, která nám umožňuje přenášet digitalizovaný hlas v prostředí počítačové sítě potažmo v Internetu. Není to nějaká super žhavá novinka. V provozovatelné podobě to existuje řadu let ale bohužel veřejnost neprojevuje příliš zájmu. Zpočátku tomu bylo především z důvodu malého rozšíření Internetu a v dnešní době je to především kvůli špatné informovanosti lidu.

Jedná se vlastně o alternativní způsob přenosu hlasu než tomu je u klasických telefoních sítí. Data jsou přenášena po datovýh linkách a právě toto umožňuje poskytovat o mnoho levnější a kvalitnější provoz. Neznamená to však, že by byl telefonický provoz omezen pouze na další uživatele VOIP…. Volat se dá i do klasické telefoní sítě… A na to právě potřebujeme poskytovatele.

Proč zrovna VOIP a co je k tomu potřeba?

Nejdůležitějším důvodem proč zkusit VOIP je především jeho nízká cena a příznivé podmínky k jeho provozu. Obvykle neplatíte žádné tarify, služba se platí formou předplacené služby kdy si nabijete nějaký kredit (obvykle s neomezenou platností) a ten si postupně provoláváte. Ceny volání jsou u většiny poskytovatelů vskutku lidové a není vyjímkou volat v rozmezí 0,- až 2,- Kč za minutu. Navíc většina poskytovatelů účtuje po vteřinách a ne po minutách jako je tomu u všech GSM poskytovatelů (tzv. tarifikace 1+1). Ve všem je krásný přehled, nepodepisujete žádné sáhodlouhé smlouvy se závazky atd. Zřízení je otázkou chvíle a zrušení také.

VOIP lze provozovat několika způsoby a od toho se také odvýjí vstupní náklady:

  • VOIP na mobilu – pokud máme novější „chytrý“ telefon nejlépe s operačním systémem Windows Mobile, Android, Symbian atd. a máme v něm připojení do Internetu, tak není problém nstavit si provoz pomocí VOIP. Kvalita hovoru je srovnatelná s klasickým přenosem po GSM. Jednou z nevýhod je, že poskytovatelů levného a kvalitního internetu do telefonu příliš mnoho není a tím se i úspora voláním pomocí VOIP snižuje.
  • VOIP přes softwarový telefon – asi nejméně nákladný způsob pro počáteční vyzkoušení. Do našeho PC si nainstalujeme jeden z několika dostupných softwarových VOIP telefonů (většina jich je zdarma a je jich nepřeberné množství), připojíme sluchátka a mikrofon a můžeme začít komunikovat. Trochu to pak připomíná službu Skype. Nicméně s tím rozdílem, že Skype je dražší, náročnější na datové připojení, vytěžuje více PC a celkově nic moc… Nevýhodou tohoto řešení je, že musíte mít zapnutý počítač a mít připravená sluchátka na komunikaci. U notebooků jsou sice dostupné integrované reproduktory a mikrofon. Bohužel však kvalita tohoto vybavení není leckdy úplně nejlepší.
  • VOIP přes USB telefon – USB telefon je zařízení, které připojíme k PC a nainstalujeme příslušný software a následně můžeme volat přímo pomocí telefonu. Nepotřebujeme tak žádná extra sluchátka a mikrofon do PC… Stále však musíme mít pro komunikaci zapnutý PC pro realizaci samotného přenosu.
  • VOIP přes IP telefon – IP telefon je k nerozeznání od klasické pevné linky jen s tím rozdílem, že ho nepřipojujeme do telefoní sítě ale do naší domácí sítě pomocí UTP kabelu nebo WiFi. Existuje mnoho typů zařízení lišících se počtem funkcí, designem a kvalitou… Ale i ty nejlevnější můžeme použít pro všechny základní funkce, které od telefonu očekáváme. Ceny IP telefonů začínají někde zhruba na 1000 Kč. Výhodou je, že nepotřebuje vůbec přítomnost PC, samotný telefon se nám postará o vše potřebné.
  • …další - samozřejmě výčet možností nekončí, existují spousty dalších zařízení, které umožňují provozovat VOIP ale pro použití v malé domácnosti si myslím, že předešlé informace budou dostatečné. Samozřejmě tyto možnosti lze kombinovat a není problém mít zároveň IP telefon a k tomu spuštěnou aplikaci na mobilu… Výhodou je, že si hovor můžete vzít buď na mobilu nebo na stolním telefonu.

Průzkum

Nejsem člověk, který by toho příliš provolal. V současné době mám tarif O2 Kůl což je jeden z těch nejlevnejších tarifů co se dají vůbec sehnat.. Nabízí 60 volných minut měsíčně, cena dalšího volání se pohybuje na 4,60 Kč. To s tarifem 250 Kč(vše bez DPH)… Pro náš průzkum budeme počítat, že provoláme takových 50 minut měsíčně což si myslím, že bude pro spoustu lidí až příliš optimistické… Jelikož však ne každý hovor trvá přesně minutu a operátoři účtují po minutách, tak počítejme s tím, že zmiňovaných 50 minut se ještě zvedne o dalších 30 (vycházím ze statistik svého telefonu) v závislosti na počtu tel. spojení. (voláme-li hodně často ale krátce, tak se nám počet minut může klidně i zněkolikanásobit). Tím se dostaneme na hodnotu nějakých 342 Kč bez daně měsíčně.

Kdybychom volali pomocí VOIP, tak konkrétně u mého VOIP poskytovatele se ceny pohybují za 1,39Kč/min volání do mob. sítí (to je nejdražší položka), neplatím žádný tarif, jen 1Kč/měsíčně pronájem tel. čísla… Takže při provolání zmiňovaných 50 minut se dostanu na měsíční částku cca 70Kč…. Což uznejte je docela rozdíl. Volal-li bych více, tak rozdíl bude ještě větší. A abych nezapomněl… Volání do sítě VOIP operátora býva prakticky vždycky zadarmo… Takže když přesvědčíte své známé, kolegy, rodinu – můžete volat opravdu zadarmo.

Je tedy ještě potřeba brát v potaz, že do ceny za volání pomocí VOIP je nutné započítat ještě ceny za datové připojení… Jelikož však poskytovatelů Internetového připojení je obrovské množství a tvoří si tak větší konkurenci než je tomu u hlasových služeb… Patrně nebude problém v žádné lokalitě najít levného a kvalitního poskytovatele. Já osobně mám tedy Internet za paušální cenu bez žádných limitů, který platím tak jako tak, takže tímto mi náklady na telefon nevzrostou…

Závěr

Je jasné, že VOIP technologie není určená pro celé spektrum obyvatel. Své místo však na trhu má a troufám si odhadovat, že její podíl v budoucnu poroste. Největší výhody VOIP přináší tam, kde se může uplatnit pevná linka. Rozhodně doporučuji vyzkoušet nebo si alespoň přečíst nějaké informace o VOIP. Opravdu se není moc čeho bát.. Za vyzkoušení opravdu nic nedáte (zřízení je zdarma, žádnou smlouvu nepodepisujete, pro příjem telefonů a volání do sítě nemusíte nic platit).