Předvolební šílenství na sociálních sítích

Už je to tady.. Rozpuštění poslanecké sněmovny a předčasné volby. Už vidím zase sociální sítě plné angažovaných rádoby-politologů, kteří začnou tato média zahlcovat spoustou sdílení příspěvků zaměřených na politiku té nebo oné strany.

Vadí mi to… Vadí mi to moc… Proč by mělo? Každý přeci mám právo na svůj názor. To je jistě pravda. Nicméně z vlastní zkušenosti vím, že jakýkoliv nesouhlasný (i když objektivní) komentář vede akorát k nepřátelství a posměchu. Proč ale? To nemůžu mít taky svůj názor? Málokdy se stane, že na objektivní a konstruktivní komentář dostanu stejně objektivní a konstruktivní odpověď. Místo toho jen urážky ukazující hloupost a nevyzrálost dnešní společnosti. To se před volbami musí náš národ rozdělovat do skupinek, které se vzájemně chtějí téměř pozabíjet? Z přátel co se spolu normálně baví se najednou stanou vrcholní nepřátelé. Co třeba trochu vzájemného respektu a pochopení? Zkuste na to trochu myslet než zase někoho v komentářích pošlete do $*/# jen proto, že má trochu jiný názor než Vy. Zkuste přemýšlet o tom, že možná daný člověk má třeba jiné životní zkušenosti a jiný náhled na svět než Vy a činí to, co považuje za správné stejně jako to činíte Vy. Zkuste se bavit dospěle. Ukažte, že máte na víc. Když Vám někdo napíše slušný, i když odpůrný názor, tak mu slušně odpovězte.

Volič Český

Český volič je stejně stvoření zvláštní. Paradoxně si spousta lidí ve volbách zvolí to, co vlastně vůbec nechce. Když jsem se s kterýmkoliv člověkem bavil o politice, tak si stěžoval jak mu vadí v českém státě korupce, tunelování a neprůhlednost ve veřejných financích… Proč ale volíme politiky a strany, na které „prasklo“ nejvíce afér a které se nesnaží s korupcí nikterak bojovat? I přes poměrně velké zlepšení boje proti korupci máme stále politické spektrum přeplněno politiky, kteří jednají prospěchářsky a nemorálně.

Levice nebo pravice?

Není to trochu mýtus? Existuje u nás vůbec ještě rozdělení na pravici nebo levici? Osobně si myslím, že ne. Český volič „pravičák“ si obvykle myslí, že volí pravicové strany… Strany, které podporují zvedání daní i v době hluboké ekonomické recese. To je snad světový unikát! Snad všechny vyspělé státy (mezi které počítám např. Anglii) v případě recese podporují růst ekonomiky snížením daní a podporou investic. Netvrdím, že zvýšení daní je naprosto zcela v nepořádku ale obvykle následují další kroky, které stimulují ekonomiku k dalšímu růstu (např. snížit daňovou zátěž z práce). U nás? Ani náhodou. Naopak dochází k neustále zvyšujícímu se přímému i nepřímému zdanění. To mi nepřipadá jako přístup pravicové strany.

A levice? O tom snad je škoda mluvit. Např. Sociální demokracie asi patrně zapomněla co slovo „sociální“ v jejich názvu znamená. Přímo i nepřímo se podílí na vykořisťování těch nejchudších vrstev obyvatelstva a jejich populistické žvásty o růžové budoucnosti jsou jen k smíchu. Slovo sociální má asi nový význam: Potřebným brát a nepotřebným dávat.

Naše současné hlavní politické uskupení je tvořeno imaginární nabubřelou partičkou lidí co se chovají jako malé děti. Neustále se přetahují o to pomyslné vládnoucí žezlo. Když je u žezla imaginární pravice, tak imaginární levice bude říkat „My bychom to udělali lépe. Kvůli nim se máte špatně“ a naopak. A stejně tak se chová celá společnost v tomto nelítostném předvolebním boji. Všichni se budeme přetahovat o to která strana je lepší nebo horší a výsledek nulový.

A kdo nám pomůže?

Že by sympatický podnikatel a miliardář A. Babiš s lidovým přístupem, který se na tu špínu v politice už nemůže dál dívat a tak celou tuhle „mafiánskou“ sebranku smete ze stolu? Vypadá to pěkně, že? Ale čím teda „hnutí“ ANO 2011, které má billboardy po celé zemi dřív než vlastní program, chce této zemi pomoci? Safra vždyť z jejich strany je slyšet jen samá kritika ale žádný jasný plán. Co a hlavně jak chtějí změnit? Jak nám všem pomohou z té bídy a utrpení? … Hurá! Bumbác a mám jasno. Tak tam prostě hodim Babiše a budeme se mít všichni dobře. Oni už to přeci nějak udělají. A když se z toho vyklube další strana alá Věci Veřejné?… No což. To přeci nikdo nemohl čekat. Vždyť on vypadal v té televizi tak upřímně.

Billboardy ANO: Ano, to je teda něco. Slogan „Aby se za nás děti nestyděly„. Nejprimitivnější slogan, který někdo snad může dát na plakát (tak trochu mi připomíná snahy ovlivnit mladou generaci – „Přemluv bábu!„ ). „No tak táto… Děláš to přece kvůli dětem, tak se neostýchej a hoď tam jednou Babiše! Naše děcka se budou mít lépe a o to nám přeci musí jít především!“. Ještě lepší je ale slogan „Nejsme jako politici. Makáme.„. Jak to mám chápat? To jako už Babiše to makání nějak nabaví, tak si chce dáchnout a proto se tak politicky angažuje? No alespoň, že už se na plakáty nedává okoukané „Myslím to upřímně„.

Závěrem jen doufám, že se náš národ zase nerozdělí na skupinky hašteřící se o to, která strana je lepší a že volby přežijeme v klidu a míru. Každopádně výsledek voleb bude zajímavý.

PS: Doporučuji navštívit článek Marigold.cz: Proč říct NE Babišovskému ANO

Napsal Jan Harsa21. srpna 2013