Evoluce "domovarníka"

Léta páně 2018 jsem od manželky dostal k narozeninám darem set výroby domácího piva. Jednalo se 5L soudek, mladinový výtažek a kvasnice. Nikdy jsem o vaření vlastního piva neprojevil nějak zvlášť velký zájem ale pivo mám rád, takže jsem dárek patřičně ocenil... Kdyby jen manželka tehdy věděla co tím odstartovala...

Dárkový set - uvař si vlastní pivo
Dárkový set - uvař si vlastní pivo

První pivo

Pár měsíců jsem se k "uvaření" prvního piva moc neměl a po pravdě jsem si soudek šetřil na nějakou větší událost. Jednoho dne jsem na krabici se soudkem narazil a říkám si "Budou Vánoce, tak to konečně udělám". A jak jsem řekl, tak se i stalo. Postup byl primitvní. Výtažek do soudku. Zalít vařící vodou a promíchat. Následně doplnit zbytek vodou studenou, vrazit kvasnice, zavíčkovat a nechat týden stát někde při pokojové teplotě. Jak bylo psáno, tak jsem udělal. No pivo nebylo nic moc... Ale jednoduchost postupu a to, že jsem si udělal vlastní pivo doma, tak to mělo něco do sebe. Začal jsem pátrat jak to udělat lépe.

Druhé pivo

Po několika dnech studování nějakých základních postupů vaření piva jsem objevil startovací sadu na výrobu domácího piva na eshopu pivoteka.cz. Vánoce poblíž. Udělal jsem si tedy radost a koupil si základní "mikropivovar". Sestava sestávající se opět z výtažků na pivo Stout, kvasnic, kbelíku a dalšího příslušenství...

Myslím, že to byl tento Mikropivovar . Dokoupil jsem navíc ještě zátky a zátkovačku s tím, že PETky používat moc nebudu a z každé várky tam dám jen pár kousků kvůli zjišťování stavu druhotné fermentace (rozuměj: Zmáčknu PETku a je-li tvrdá, tak je pivo nasyceno a pytelné). "Vaření" piva bylo taktéž celkem jednoduché: Ohřát výtažky, zalít vodou, přidat kvasnice, zadělat kbelík, počkat na dokvašení a stočit.

A tady jsem zjistil, že vaření piva je fajn. 😊

První "skutečné pivo" - Kutnohorský Ajťák Porter
První "skutečné pivo" - Kutnohorský Ajťák Porter

O X várek později

Všechny předchozí várky se podařily. Všechno se vypilo a všechno bylo dobré. Obdaroval jsem i rodinu a každému chutnalo. Když nevařím, tak hledám informace o vaření piva. Kupuji si knihu Pivařka 2 (kdo nezná tak je to asi nejlepší studnice vědomostí o domácím vaření piva). Postupně chápu termíny o kterých jsem jako běžný smrtelník nevařič a brew-mudla neměl ani páru. Zatím ale stále vařím výhradně z výtažků. Postupně dovybavuji naši domácí kuchyň o nezbytné vybavení. Stále to ale není na vaření ze surovin.

Pivařka vedle hrnce. Základ pro každého sládka
Pivařka vedle hrnce. Základ pro každého sládka

Pivo ze surovin

Dospěl jsem do bodu kdy vařením z výtažku už asi nic nevylepším. Na vaření piva z výtažků není nic špatného ale prostě už mi to příšlo stereotypní a chtěl jsem vyzkoušet něco nového... Rozhodl jsem se, že další vaření bude už ze surovin. Shodou okolností mě můj kamarád Dan Gottwald (vaří pod značkou Sedivous.cz ) pozval na společné vaření piva k němu.

Při vaření jsem měl možnost okouknout jeho nový pivovar Grainfather G30. Musím říci, že mě postup vaření v All-in-one hrnci natolik nadchlo, že jsem několik málo dní poté obdržel další zásilku. Zvolil jsem All-in-one pivovar Brewster Bacon 40 a nebyla to špatná volba! Všechno splnilo očekávání. Pivovar nemá některé vychytávky jako Grainfather (např. bluetooth) ale to mi vůbec nevadí. Odměnou je o pár tisíc nižší cena.

Pivovar Brewster Beacon 40 v zátiší
Pivovar Brewster Beacon 40 v zátiší

Pivo ze surovin chutná výborně a i vaření je úplně odlišné.... Ta vůně. Ty proměny díla v celém procesu vaření. To prostě musíte milovat.

Právě probíhající chmelovar
Právě probíhající chmelovar

Výčep?

Už vařím pivo ze surovin a jsem s ním nadmíru spokojen. Pivo uvařím v Brewster Bacon a následně mladinu stočím do plastového kbelíku, ve kterém proběhne hlavní fermentace. Následně už pivo stáčím do klasických lahví od piva a sycení piva provádím tzv. druhotnou fermentací (bezprostředně před stočením piva do lahví se přidá do piva dextróza a kvasinky se postarají o nacycení piva oxidem uhličitým pro správný říz piva).

V celém postupu vaření piva je tohle činnost, která mi přijde na jednu stranu velice uklidňující ale na druhou stranu je to šíleně časově náročná a pracná. Obvykle vařím várky kolem 25L. To znamená, že potřebuji zhruba 50 lahví od piva, které musím důkladně a několikrát umýt, následně každou lahev sanitovat, naplnit stáčetkou a zazátkovat. Po pravdě je to činnost, která už mě nebaví, takže jsem se rozhodl si tohle trochu zjednodušit.

Pivní lahve a jejich mytí/sušení
Pivní lahve a jejich mytí/sušení

Točené nebo lahvové

V současné době (leden 2023) mají na pivoteka.cz repasované Kyvety 19L za cenu pod 2 000 Kč. To prostě nejde odmítnout. Doplnil do objednávky nějakou nezbytnou bižuterii a netrpělivě očekával další várku příslušenství pro domácí vaření piva.

U stočeného piva do kyvety už nemusím řešit druhotnou fermentaci ale pivo jsem schopen sytit z bomby CO2. To proces také výrazně usnadňuje. Pár kousků si vždy stočím do lahví ale primárně skoro celá várka jde do kyvety.

Navíc jsem schopen si už rovnou opravdu natočit čerstvé pivo rovnou do sklenice. A co si budeme povídat. Točené pivo proti pivu lahvovému má prostě o řád lepší chuť.

Panoráma: Pípa s ležákem
Panoráma: Pípa s ležákem

Natočené pivo - NEIPA
Natočené pivo - NEIPA

Závěr

Vaření piva (nejen jeho konzumace) je návyková záležitost. Velice snadno se vám může stát, že se vám doma bude hromadit celá řada různého příslušenství pro vaření a čepování piva. U nás doma je vlastně permanentně asi 5 bas od piva (někdy plných, někdy prázdných), několik KEG sudů, kyvety, lednice vyhrazená jen pro pivo, pivní chlazení vedle kávovaru a hromada různých hadiček, naražečů atd.

Takže především pro naše manželky a přítelkyně: "Dejte si pozor jaký dárek dáte svému milému!" Mohlo by se to lehce zvrhnout a najednou máte doma pivovar i s výčepem 😊

Tak dej bůh štěstí a o pivu zase někdy.