Můj týden #4 - Předělání domácí sítě

To si takhle doma vesele připojujete různá zařízení na svůj více jak 10 let starý Ovislink 5460 v kooperaci s druhým routerem pro vykrytí slabého signálu zbytku prostoru. To si takhle jednoho dne tato muzejní technika řekne, že toho je ní prostě moc. Navíc manželka jednou za čas přijde s drobným požadavkem na odstranění dočasně umístěného síťového kabelu.

Po 3 letech vám už začnou docházet důvody proč to nejde udělat. A to, že při sledování netflixu nesmíte zapnout mikrovlnku je už jen třešničkou na dortu. Inu prostě problémy s domácí sítí se začnou kupit a nastal čas nedovratitelné nutnosti výměny.

Kabely, kabely, kabely

Spoustu domácích zařízení máme ještě staršího typu vybaveného klasickým 100MBps kabelovým portem. Proti kabelu nic nemám. Naopak donedávna jsem razil teorii, že "rádio" je jen pro zlost a pokud jde použít kabel, tak použiji kabel. Když si dobře nakrimpuji koncovky na kabel, tak riziko ztráty funkčnosti je vlastně minimální. Zkrátka a dobře: Stala se ze mě kabelová konzerva. Ale není to dneska jinak?

Z oboru realizace počítačových sítí jsem před několika lety úplně vypadl a moje ponětí o možnostech současných zařízení bylo pouze povrchní. Po hodině pročítání nových standardů, vylepšení a dalších fíčur, která nabízí dnes většina dostupných zařízení pro domácnosti jsem se cítil natolik nachytřen ... že jsem zavolal známému, který se vyloženě živí realizací beztrátových sítí i na dosti exponovaných místech (letiště, školy, úřady).

Dal jsem si dohromady pár požadavků na síť:

  • Musí fungovat alespoň Wifi 5
  • Chci v celém bytě jen jedno SSID (název wifi sítě)
  • Zachování kabelu pro cca 3 zařízení (ostatní umí wifi nebo mají oboje)
  • Možnost připojení většího počtu zařízení na síť (smart-home udělátka)
  • Provoz v rámci lokální sítě občasný. Většina je "internet"
  • Nízká cena 🙃

Po prvnotní debatě kdy mi bylo doporučeno si pořídit nějaké udělátko v ceně menší továrny jsme se začali přibližovat k relevantím možnostem v rámci mých potřeb a tím byl MESH systém od TP-Link.

MESH systém do každé rodiny

Mesh systém je vlastně o tom, že si po bytě rozmístíte několik zařízení, které spolu vzájemně komunikují ale pro vaše zařízení se tváří jako jedna wifi síť (hodně zjednodušeně). Pokud jdete s mobilem přes celý byt, tak si sama zařízení přehazují vaše zařízení mezi sebou bez přerušení spojení.

MESH systémů od tohoto výrobce existuje celá řada sdružovaná pod názvem TP-Link Deco. Liší se v řadě parametrů ale tím nejdůležitejším kritériem je jestli chcete jít ještě do WIFI 5 nebo už naskočíte do WIFI 6, která má řadu neodiskutovatelných výhod (menší rušení, větší rychlost...). Tou zásadní nevýhodou je minimálně 3x vyšší cena.

Pro výběr mi bylo doporučeno následující:

  • nemíchat mezi sebou jednotlivé řady a postavit vše na jedné (mohou se objevit problémy např. v aktualizaci)
  • Umístit minimálně 3 zařízení, která se vzájemně "uvidí" pro ideální fungování MESH
  • Může být lepší propojit zařízení kabelem ale nutné to není

Já jsem trochu šrt, tak jsem se přesvědčil o tom, že na doma mi opravdu Wifi 5 stačí a jal se zakoupit vezi TP-Link Deco M4.

TP-Link Deco M3 (3 kusy)
TP-Link Deco M3 (3 kusy)

Jdeme to rozběhat

Nastavení bylo až směšně jednoduché. Do prvního satelitu jsem zapojil kabel od poskytovatele internetu, strčil jsem Deco do zásuvky a během 5-ti minut jsem přes mobilní aplikaci Deco všechno nastavil. Světe div se. Ono to funguje! Rychle, napoprvé a bez potíží! Prostě paráda.

Ostatní satelity jsem rozmístil po bytě, zapnul a připojil k prvnímu satelitu opět pomocí mobilní aplikace. Všechno začalo instatně fungovat. Nakonec jsem satelity ani nepropojoval kabelem mezi sebou. K jednomu mám pouze připojeny stolní počítače kabelem jinak vše vlastně funguje zcela bezdrátově.

Shrnutí

Výsledek zcela předčil moje očekávání. Celý byt je krásně pokryt signálem, stabilita a latence domácí sítě zcela v normě, žádné rušení. Potěší i možnost vypnutí stavových LED diod v noci, takže nám v ložnici nic neruší spaní.

Dnes bych si jiné řešení domácí sítě asi ani nedokázal představit.