Jak jsme málem nepřežili Vánoce

22.12.2022 byl pro nás zpočátku vcelku normální den. Vánoce za rohem. Přípravy vrcholí. Však to asi každý z vás zná. Pár dní před Vánoci se snažíte dohnat co se dá ale v nitru víte, že se to všechno stejně nepodaří.Ostatně jako každý rok. Zhruba o půlnoci jsme šli se ženou spát a již jsme věděli přesně kolik práce nás další den čeká, abychom splnili "ducha Vánoc" a užili si svátky plné "pohody a klidu". Ostatně jako každý rok. To jsme však netušili jaké dobrodružství nás za chvíli čeká.

Zdál se mi zajímavý sen. Bohužel si pamatuji jen konec, ve kterém na chalupě vyklepávám koberce. V tu chvíli jsem se probudil a to co jsem považoval za vyklepávání koberců bylo naléhavé bušení na dveře a zvonění domovního zvonku. Podařilo se mi vyhrabat (po hodině spánku) z postele se slovy "Co se sakra děje? Hoří snad?" ... Hned mi bylo jasné, že něco není v pořádku.

Tak je to pravda. Opravdu HOŘÍ! ..

Všude v bytě dým a smrad. Rozsvítil jsem světla v pracovně ale nemělo to efekt. Nebylo vidět na druhou stranu zdi! A ten smrad?! Fujtajbl. Řeže to v krku a nikoho nenachává na pochybách.... Hned jsem začal zjišťovat co se děje. U nás žádný zdroj ohně! Alespoň, že tak. Takže to jde od sousedů! Od hasičů jsme dostali pár instrukcí. Větrat, vzít to nejnutnější a jít ven. Ok. Nadešel čas evakuace. Jak je to vážné? Rozšíří se oheň i k nám? Co všechno vzít? Kolik času máme na evakuaci? ... Spousta otázek ale nikdo kdo by odpověděl. Hlavně nepropadnout panice!

Naštěstí jsme tak trochu na podobné případy připraveni. V ložnici vytahuji evakuační zavazadlo, v rychlosti se oblékám a vše připravuji u vstupních dveří k odchodu. Žena připravena taktéž. Zbyl nám čas? Otevíráme všude okna dokořán, v rychlosti posbíráme ještě pár méně důležitých věcí a odcházíme z bytu...

Před domem už stojí řada lidí: Hasiči, Městská policie, PČR, Záchranáři, sousedi. Všichni se na vás vrhnou se spoustou dotazů: Jak se jmenujete? Jaké je číslo bytu? Kdo tam všechno bydlí? Nepotřebujete zdravotníky? Jaké je vaše datum narození? Nevíte jestli u sousedů někdo bydlí?.... Sakra. Před minutkou jsem klidně spal... Teď tu stojím venku na mrazu přiotrávený oxidem uhelnatým a doufám, že si vzpomenu jak se jmenuji a kdy jsem s narodil.

Rychlofotka hasičů před domem
Rychlofotka hasičů před domem

Sousedé před domem
Sousedé před domem

Uplynulo pár hodin. Za tu dobu už se k nám dostalo pár informací. Požár vzniknul v bytě přímo nad námi. Patrně od svíčky. Požár nebyl velký. Hořelo bez přístupu čerstvého vzduchu. Sousedka a její 3 kočky požár bohužel nepřežily a to i přes relativně rychlý příjezd HZS....

Domů jsme dostali až někdy kolem 5té ráno. Hladina oxidu uhelnatého klesla na bezpečnou úroveň. Při pomyšlení, že 3 metry od našich spících hlav zemřel člověk a to samé mohlo postihnout celkem snadno i nás, tak nám nebylo úplně do zpěvu. Není příjemné psát tyto řádky ani po týdnu od této údalosti.

Nicméně z každé události si člověk odnese určitou zkušenost. Rád bych zde (především pro sebe napsal) napsal pár důležitých nebo zajímavých poznámek.

Oheň je sluha ale i zlý pán

Jasně. To se říká často. S ohněm je třeba opravdu jednat s respektem a dávat si pozor. Při pálení svíček zkontrolovat jestli jsou všechny zhnasnuté a sporák vypnutý. Před odchodem z domu taktéž! Tohle si budu opakovat pokaždé.

Domov jako udírna

U nás nehořelo. Přesto byl celý náš byt celkem solidně "exponován". První co je potřeba udělat je důkladně větrat (i v době kdy je venku -5 - což při cenách tepla potěší). Ideálně ihned je potřeba sundat všechny záclony, závěsy a vše vyprat. V mezičase je potřeba vzít hadr a vše v celém bytě důkladně setřít. Na všem totiž naleznete drobnou vtstvu sazí. Co nejdřív je taky potřeba vytřít a to několikrát a dělat to opakovaně i pár dní po požáru. Saze a prach se sazemi najdete zejména na podlaze i několik dní po požáru.

Pokud bydlíte v panelovém domě, tak počítejte s tím, že smrad budete cítit asi ještě dlouho poté.

Podle velitele HZS se zápach bude šířit jednoduše do doby než proběhne likvidace požářiště. To může trvat dost dlouho.

Foto: HZS Středočeského kraje. Po likvidaci ohně
Foto: HZS Středočeského kraje. Po likvidaci ohně

Trénink pro evakuaci

Osobně si myslím, že jsem teoreticky poměrně dobře připraven právě na podobné případy. Teorie je pěkná věc ale praxi to bohužel nenahradí. Se ženou jsme si řekli, že si zkusíme alespoň jednou za rok udělat menší cvičnou evakuaci. Jen pro sichr. Ono tím člověk vychytá takové ty malé drobnosti, které v těch teoretických "článcích" nikdo nezmiňuje (nebo málokdy).

Vězte, že při ostré evakuaci si na cigára nevzpomenete ale pokud kouříte, tak po pár hodinách venku na mrazu oceníte krabičku cigaret ve svém evakuačním zavazadle 😊

Závěr

Každopádně to nebyla úplně situace, kterou bych si chtěl zopakovat a budu doufat, že nebudu nikdy muset. Ale každá špatná zkušenost je pro něco dobrá a myslím, že nám tento zážitek dal pár věcí k zamyšlení. Nejdůležitější závěr asi je - Z ohně mějte respekt!

EDIT duben 2023

Zápach spáleniny byl cítit celý leden. Během února to už začalo trochu polevovat. Upřímně netuším jestli pozůstalí nějak byt vyklízeli nebo ne ale jsem rád, že nemusím přijít domů (kterému jsme začali po události říkat "udírna") a celý den cítit spáleninu. Dost nám pomohla čistička vzduchu. Nemyslel jsem, že bude mít nějaký zásadní účinek ale opravdu funguje. Jen ten filtr v ní si zažil svoje a bude potřeba vyměnit.