Můj týden #1

Dnes to bude delší čtení ale příště budu již asi úspornější. Toto je totiž můj historicky první veřejný týdenní webový report. Rád bych vydržel a došel minimálně do čísla 100. Je to taková dlouhodobější výzva (na téměř 2 roky).

Motivace

Od roku 2020 si (ne úplně dle mých představ) vedu tzv. Bullet journal. Jedná se vlastně o jakýsi deník, který je psán velice stručnou a rychlou formou (tzv. rapid logging). Metoda je dobrým pomocníkem pro plánování osobního i pracovního života. Ryder Carrol, který je autorem této metody, o ní napsal velice pěknou knihu. Ta byla po více jak 2 roky mým dobrým společníkem. Rozhodně doporučuji metodu vyzkoušet nebo si alespoň přečíst jeho zkrácený návod (EN). Tím jak je metoda vlastně jednoduchá, tak si z ní každý může odnést pár zajímavých poznatků.

U psaného Bulletu není ale toliku prostoru si v přiměřeném čase rozepsat myšlenku nebo emoce. Přeci jen mi to ale při zpětném pohledu chybí a občas si říkám "proč já jen si tam tohle trochu více nerozepsal". U webového článku je tento prostor větší. Týdenní reporty mi tak mají pomoci se ohlédnout zpět a lépe naplánovat život do budoucna.

Ale teď už k věci.

Peklo na zemi

Vedro! Celý týden je totální peklo na zemi. V sobotu teploměr bez výčitek svědomí zahlásil 37 stupňů ve stínu. V takovémhle počasí se nedá být produktivní. Nejhorší je, že se mi celkově otočil denní rytmus. Chodím spát až hluboko po půlnoci, protože až po desáté večer začne být teplota k žití. Snažím se pak dohnat věci, na které přes den nemám prostě energii. Má to ovšem za následek to, že se do kanclu dostávám až někdy kolem desáté. To je už tak příjemná teplota, že se mi obličej cestou roztéká jak zmrzlina na asfaltu. Příští týden by se mohlo snad trochu ochladit, tak uvidíme.

Konečně ryby

V sobotu jsem se vydal na svoji prví letošní rybářskou výpravu. Trochu je mi hanba, že je více jak půl roku pryč a já jsem ještě na rybách nebyl. Ale co už. Je to koníček a ne povinnost. Prostě se to dříve nezadařilo a lepší teď než později. Výlet to byl fajn. U vody bylo příjemněji než doma v paneláku. Nic jsem nechytil! Za to jsem si (i přes použití opalovacího krému) spálil břicho od slunce, protože se celou sobotu pohybuji v plavkách u vody. Koupání v bývalé pískovně bylo také nanejvýš osvěžující... Příště ještě nějakou tu rybu.

pohled na vodu
pohled na vodu

Práce v klidu

Spousta našich klientů si naplánovala na začátek prázdnin dovolenou a celkově je to teď takové klidnější. Vůbec mi to nevadí, protože se alespoň konečně můžeme zaměřit na požadavky typu "to nehoří. Podívejte se na to až bude čas". Ten čas je nyní. Čekám, že se situace začne vracet zpět koncem července. I v minulých letech tomu bylo hodně podobné.

Dost se poslední dobou věnujeme programování na VUE. Máme teď pár use-case, u kterých to konečně dává smysl. Je to zajímavé si na čas odskočit od již "klasického" programování v PHP. Na druhou stranu v něm nejsem kovaný a často vykysnu na nějaké "kravině". Navíc to vedro...

Co hýbe společností

V téhle rubrice bych si rád vždy poznamenal pár věcí, které se v daném týdnu hodně řešily ve společnosti (hlavně na sockách). Jsou to spíše takové menší věci, které nevydají na samostatný článek ale i tak mi (většinou) nějak uvázly v paměti.

Platby v hotovosti

Lidé jako každý rok vyrazili na dovolenou do míst, která jsou po zbytek roku nenavštěvovaná. Nebo alespoň nejsou navštěvovaná natolik, aby si zde otevřel někdo stánek nebo hospodu. Začalo léto a to se změnilo. Vodácké osvěžovny praskají ve švech, stánky se zmrzlinou nestíhají mrazit zmrzku a hospody nestíhají chladit pivo.

Každopádně se objevila řada pohoršených zákazníků, kteří začali hejtovat tyhle "občerstvovny" za cedulky "platba jen v hotovosti". No je z toho velké téma v mainstreamových médiích i na sociálních sítích. TV Nova už buduje seznam všech těchto zlověstných míst a politici už diskutují o nových zákonech na "povinné placení kartou u obchodníků".

A proč to vadí? Spousta lidí používá argument, že to je celé jen snaha podnikatelů vyhnout se placení daní. Já mít stánek někde v zapadákově, který vydělává jen pár měsíců v roce, tak taky nechci cálovat bance 3% z obratu z každé platby kartou. Nehledě na to, že v zapadákově nemusím mít pomalu ani funkční internet. Prostě důvodů, proč ten a ten bere jen keš může být celá řada. Celé tohle drama vnímám jako velkou snahu státu si posílit svoji moc větším ovládnutím financí.

Lepiči

Jen v krátkosti. To je totiž takový evergreen. Nejen v ČR ale i v řadě dalších států se stále objevuje relativně malá skupinka lidí, kteří brojí proti dopravě ve městech tím, že dopravu prostě zablokují přilepením se k silnici nebo pochodem po magistrále.

Vlastně jim jde jen o to, udělat z tohoto velké téma a bojovat proti "změně klimatu". Můj názor je, že se jedná o blbečky, kteří naopak jen uškodí řešení tématu "ekologie".

Vlastně jim nechci věnovat prostor.